Pendeltåg

SL’s reskassa verkar oerhört förvirrat

I dag är sista dagen på mitt periodkort på SL. Nu är det så att jag även måste nyttja SL i morgon. Som du kanske känner till så har de slutat sälja den så praktiska remsan. Remsan kunde bara vara där i plånboken utan att göra mycket väsen av sig. Bara att plocka fram när den behövdes. Nu har då SL gått över till s.k. resekassa. Detta innebär några olika saker:

  • Du måste skaffa ett SL-Access kort. Detta är ju inte så farligt, kostar 20 kr men de allra flesta har redan ett.
  • Du måste sedan fylla på kassan med mellan 100 och 1000 kr. Detta är en förbättring jämfört med tidigare då du var tvungen att köpa för 200 kr som en remsa kostade.
  • Du måste ange om du reser med helt eller reducerat pris. Detta kan ju också te sig som ett ganska normalt krav. Det medför ju då att man inte kan låna kort av varandra om man tillhör olika ’klasser’. Detta måste väl gå att lösa på något annat sätt?
  • Du måste bestämma standardresa. Vad är detta för idiotisk idé?! Du ska alltså ange hur många ”kuponger” som ska dras när du lägger kortet mot en läsare. Det går att välja 2, 3 eller 4 zoner, detta skall då motsvara din s.k. ”Standardresa”. Jag kan alltså inte improvisera och åka motsvarande 3 zoner om mitt kort är inställt på 2. Klart jag kan blippa mitt kort en gång till, men då debiteras ytterligare en standardresa och eftersom denna inte kan vara 1 så blir det minst 4 för en resa som egentligen kostar 3. Ännu krångligare blir det ju då om någon har 4 som sin standardresa. Då kan man inte använda kortet för en kortare resa på 2 eller 3 ’kuponger’ utan att bli överdebiterad.

SL, var det inte lättare att bara behålla remsan?