Kategori: Filippinerna

Filippinerna blir mer och mer upptäckt av turister

Filippinerna blir mer och mer upptäckt av turister

Trevligt gjort film med 3 killar som reser runt Filippinerna. De reser till Manila, Boracay, Cebu, Siargao och Palawan. De verkar ha haft mestadels en bra tid och planerar att åka tillbaka.

It’s more fun in the Philippines!

Ändrade planer

Ändrade planer

I ett tidigare inlägg skrev jag att det får vara slut på reklambanners. Jag har ännu en gång tänkt om. Min plan är att vi skall kunna bosätta oss i Filippinerna och då måste vi ha någon intäkt. Det skulle såklart gå att jobba där, men det är skulle vara ett väldigt hårt liv. Mina styrkor ligger nog snarare inom IT/Webb än att göra jobb som Filippinare gör mycket bättre än mig. Så från och med i dag så kommer jag åter att aktivera reklambanners, inte bara på denna sidan utan även på de övriga sidor jag driver. Hoppas de inte stör för mycket.

Jag återkommer inom kort med nya roliga och intressanta inlägg inom områden som intresserar mig.

Stay tuned!

Hjälp till offren för tyfonen Haiyan

Hjälp till offren för tyfonen Haiyan

Som du säkert sett i media så slog tyfonen Haiyan till mot de centrala delarna av Filippinerna för en vecka sedan. Den orsakade mycket stor förödelse och förstörde hus, elnät, vägar, fordon, båtar, vattenförsörjning, kommunikation o.s.v. Familjer förlorade flera av sina familjemedlemmar. Man tror att 10.000 människor dött och att 250.000 hem har förstörts. En mycket stor tragedi.

Min fru (som du kanske känner) befinner sig nu i sin hemort Magallanes som ligger på ön Mindanao strax söder om det drabbade området på ön Leyte. Där finns en organisation som heter MGCC (Magallanes Global Community Cares) som är en helt ideell organisation. Hon är medlem där och har väldigt god insikt i hur de arbetar.

Det MGCC gör är att hjälpa de mest utsatta människorna i detta område. De kommer att åka till Leyte, men inte ända upp till Tacloban som är den hårdast drabbade staden, men att åka norrut från Mindanao. Det de har tillgång till är fordon, bränsle och volontärer. Fordon har visat sig vara ett stort problem då många förstörts av tyfonen.

Det jag ber dig är att du skänker en slant, antingen via mig till MGCC, direkt till MGCC eller självklart till någon av de stora hjälporganisationerna. Det behövs så mycket resurser till detta område under en lång tid framöver. Tyvärr är det så om man skickar SMS till organisationerna så tar telekomföretagen en ansenlig del av det du skänker. :-(Ex. så kommer endast 41 kr fram om du skickar 50 kr!)

Jag lovar personligen att varenda krona kommer att nå fram till de behövande. Det kommer ej att försvinna något i administration, hotellnätter, flygbiljetter, korruption eller annat. Utan allt går till mat, vatten, läkemedel och annat väsentligt för att överleva.

Detta som inträffat har påverkat mig personligen väldigt starkt och jag kommer att fortsätta jobba för att hjälpa det Filippinska folket på något sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något.

För att hjälpa till:

Sätt in pengar på mitt (dedikerade) konto i ICA-banken. Clearingnr 9271 Konto. 5695640 (inga avgifter)

Skicka pengar direkt till MGCC. (tyvärr försvinner en del i avgifter till bankerna)
Bank: Banco de Oro. Swift/BIC: BNORPHMM. Kontonummer: 004380213989

Du kan använda betal- eller kreditkort via Paypal. (tyvärr försvinner också en del i avgifter här)
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=7Z55KD37M7ZTL

https://www.facebook.com/MagallanesGlobalCommunityCaresInc
Här kommer bilder och information att publiceras vart efter hjälpen distribueras.

Tyfonens väg.

Stort TACK! för din hjälp.

Jag själv donerar 1000 kr i dag.

Trevlig helg!

Flygplatsen i Manila sämst igen

Flygplatsen i Manila sämst igen

NAIA Terminal 1
NAIA Terminal 1

Enligt webbsidan ’The guide to Sleeping in airports’ så rankas åter igen Manillas internationella flygplats som den sämsta i världen. Ninoy Aquino International Airport NAIA som den heter är underdimensionerad helt klart. Nästan alltid när man kommer dit så är det långa köer, speciellt bara för att ta sig genom säkerhetskontrollen in till flygplatsen. Själv tycker jag nog inte att den är så dålig.

Jag och frun har i och för sig råkat ut för någon situation som var lite trist, men annars funkar det rätt ok.

Sedan finns det en terminalavgift som man måste betala. Tror den ligger på 750 PHP för närvarande, ca. 115 SEK. Denna avgift borde de väl kunna skippa? Det finns många förbättringar man skulle kunna göra såklart. Inrikesterminalen som ligger på andra sidan landningsbanan är väldigt mycket bättre. Den byggdes av Japaner.

Ett stort problem också är transporter mellan de olika terminalbyggnaderna. Det finns i alla fall tre olika byggnader som ligger på olika sidor av landningsbanorna. Det finns gratis bussar mellan terminalerna, men de går väldigt oregelbundet och är ofta fulla, så det brukar vara så att man får ta en taxi i stället. Man åker ofta på att betala alldeles för mycket för denna taxi tyvärr. Tänk om de kunde bygga en tunnelbana mellan de olika terminalerna, vilket lyft!

http://www.sleepinginairports.net/2013/worst-airports-world.htm

Jordbävning på Bohol

Jordbävning på Bohol

Fick precis veta att det var en kraftig jordbävning på ön Bohol i Filippinerna. Den hade magnitud 7.2 och låg inte direkt på en förkastningsspricka. Lite otippat att epicentrum skulle hamna precis där det gjorde.

Det rapporteras om några skador. Hoppas bara inget allvarligt. Jag har varit med om en jordbävning på 5.6 för en par år sedan, men denna var mycket kraftigare.

Tydligen är det några bostadshus som rasat och dödat upp mot 20 människor. 15 st i Cebu city.

Nya uppgifter nu. Tydligen ca. 200 personer döda nu. 🙁

http://elysplanet.com/2013/10/15/bohol-quake-damage-churche/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17658201.ab

http://www.sunstar.com.ph/breaking-news/2013/10/15/72-magnitude-quake-hits-bohol-20-killed-308724

 

Panglao – Filippinerna

Panglao – Filippinerna

Chocolate hills, Bohol
Chocolate hills, Bohol

Panglao är en ö som ligger i Filippinerna. Den ligger i anslutning till den betydligt större ön Bohol. Panglao håller på att utvecklas till en turistort och många säger att ön är nästa Boracay som för närvarande är den populäraste turistorten i Filippinerna. Det finns flera anledningar till att detta nog kommer att ske. Panglao är avsevärt större än Boracay. Det kommer att byggas en internationell flygplats på Panglao. Det finns en helt annan infrastruktur än på Boracay, och slutligen för att Boracay är överbefolkad och kan nästan inte ta emot fler turister.

Read More Read More

Mer och mer motiverad

Mer och mer motiverad

För varje dag som går här i Sverige så blir jag mer och mer motiverad att kunna stanna i Filippinerna en längre period av året. Speciellt under denna snö- och slask-tid som nu är. Sedan är det även stor skillnad på hur människorna är, i Filippinerna hejar alla på varandra på ett annat sätt. Man är vänlig mot varandra. Inte som i Stockholm där störst och starkast alltid vinner. Här hjälper det till om man dessutom är otrevlig… Så nej tack till detta! 

Read More Read More

Tillbaka i Sverige igen…

Tillbaka i Sverige igen…

Nu har vi varit tillbaks i Sverige i lite mer än en vecka och det enda jag tänker på är när och hur vi kan åka ned igen. I helgen har vi ritat en första ritning på det hus vi kommer att bygga i Filippinerna. Mark har vi där sedan en par år och nu börjar det dra ihop sig till att bygga hus. Detta hus kommer att fungera som vår bostad under tiden vi är där, men även bostad för vissa av de personer som kommer att arbeta med bygget av nästa hus.

Read More Read More

Inte mycket gjort i dag

Inte mycket gjort i dag

Dagens aktiviteter har bestått av ett besök hos en mycket trevlig och som det verkade alert adovkat. Han var kring 30 år och har fått rekommendationer från vänner. Eventuellt kan han hjälpa oss med diverse saker med företaget vårt här nere.

Sedan har vi spenderat några timmar på ICM (Island City Mall) därefter en liten

Read More Read More

Första dagen med regn

Första dagen med regn

I dag har vi vaknat upp till regn för första gången sedan vi kom hit. Det är lite skönt faktiskt, men ställer till det lite då vi hade tänkt oss att åka och handla byggmaterial i dag och har bara en motorcykel att tillgå. Skall man stanna i Filippinerna nån längre tid så måste man nästan ha bil. Vi var förresten och tittade på en Foton pickup härom dagen. Det är ett kinesiskt märke men motor och

Read More Read More

Bohol

Bohol

Nu har vi varit på Bohol en dryg vecka. Vi fick som tur var tag i ett fantastiskt boende som heter Costa Bohol. Det är Sharon och Benji som äger stället. Det är en liten men naggande god pool som delas på två små hus. Det ligger på Panglao, men ändå nära till Tagbilaran City om man vill handla lite.

Sedan har våra vänner Joan och Andy varit så snälla att låna oss motorcykel så vi kan ta oss runt. 

Read More Read More