Etikett: valuta

Bitcoin i Nyhetsmorgon i TV4 i morse

Bitcoin i Nyhetsmorgon i TV4 i morse

Vet inte om du känner till Bitcoin, men i korthet är det en enbart elektronisk valuta som ej har några pappers- eller metall-mynt. Den lever enbart på de servrar som ingår i bitcoinnätverket. Den som äger Bitcoin (även BTC) bevisar det enbart genom sin privata krypteringsnyckel. Man kan skicka BTC till vilken annan plånbok i nätverket på några minuter, oavsett var i världen motparten finns. En annan fördel är också att du inte behöver någons godkännande för att starta en plånbok. Det är bara att ladda ned någon av plånböckerna som finns (länkar sist i artikeln). Just att inte kunna öppna ett konto är ett problem för många människor i stora delar av världen. Bankerna kräver att nya kontoinnehavare skall kunna sätta in en viss summa pengar, eller kunna visa upp identifikation men ibland också klä sig rätt. Med Bitcoin ställs inga som helst krav.

Blir bitcoin den nya världsvalutan?
Blir bitcoin den nya världsvalutan?

Växelkursen på BTC

Som med alla valutor så finns det tillgång och efterfrågan vilket i princip betyder vilket värde en viss valuta får gentemot en annan valuta. Detta stämmer inte till 100% då vissa stater försöker på olika sätt att kontrollera hur dyr eller billig just deras stats valuta skall vara. Värdet på valutan påverkar import och export av varor och tjänster till det landet. Kina är det kanske mest kända landet som manipulerar sin valuta. Med BTC så går inte detta, utan det är helt och hållet marknadens efterfrågan på BTC som styr värdet. Till en början så var inte värdet på BTC väldigt högt, alltså efterfrågan var inte så stor. Detta gjorde då att 2009 då valutan introducerades så visste ingen egentligen hur den kunde användas. Sedan i maj 2010 så gjordes den första handelstransaktionen med Bitcoin, det var en kille som heter Laszlo Hanyecz som köpte 2 st pizzor för 10 tusen BTC (10000)! Dessa bitcoin är med dagens växelkurs (2017-08-16) vara värda ca. 350 Miljoner kr!

Bitcoin i Nyhetsmorgon

Ja som det brukar låta i de flesta sammanhang så är man väldigt skeptisk till det mesta som är nytt. ’Man bör vara försiktig’ och ’Jag kan inte rekommendera någon att köpa’ och så vidare. Jag har sysslat med bitcoin på ett eller annat sätt i några år nu, och visst är kursen volatil (stora svängingar i värde) mot andra valutor. Men BTC är en ganska ung företeelse ännu så det är helt naturligt. Man ska också ha i åtanke att banker och stater förmodligen fruktar detta till en viss del och försöker göra vad de kan för att hindra utvecklingen. Banker har många vänner med mycket makt. Klippet kan ses på TV4 play. Hur som helst så är det bra att massmedia äntligen börjar tala om detta med kryptovalutor. Hoppas bara att fler börjar intressera sig för detta också. Jag rekommenderar då att just DU börjar köpa lite bitcoin. Det kan komma att förändra din framtid mer än du anar.

Länkar

Välj rätt plånbok

Köp egna bitcoin på Localbitcoins

Skaffa via Coinbase

Laszlo Hanyecz som köpte 2 pizzor för 10 tusen BTC.